Δημοσίευση από ΕΦ.ΣΥΝ

Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εντός πενταμήνου από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος επιχειρεί να πιέσει τους οφειλέτες και κυρίως όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων.

Ανάσχεση του κύματος των «κόκκινων» χρεών προς την Εφορία με κατακλυσμό πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε φορολογούμενους με αρρύθμιστες οφειλές έχει εξαπολύσει η ΑΑΔΕ κλιμακώνοντας τις πιέσεις σε όσους δεν πληρώνουν.

Ηδη νέα ακίνητα μεγαλοοφειλετών ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί, με το πρόγραμμα πλειστηριασμών να παίρνει φωτιά από τον επόμενο μήνα μέχρι και τον Ιούνιο και μέσα στον κατάλογο να βρίσκονται οικόπεδα, αγροτεμάχια, διαμερίσματα και εργοστάσια αξίας έως 2,65 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει δυναμικά καθώς στους 5 πλειστηριασμούς ακινήτων τις τελευταίες 48 ώρες έρχονται να προστεθούν 6 νέοι που θα γίνουν στις 8 Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν άλλοι 16 μέσα στον Μάρτιο και 2 στο τέλος Ιουνίου.

Με τους e-πλειστηριασμούς η ΑΑΔΕ επιχειρεί να πιέσει τους οφειλέτες και κυρίως όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων. Τα χθεσινά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) έχουν σπάσει το φράγμα των 113,3 δισ. ευρώ καθώς νέα φέσια 6,7 δισ. ευρώ προστέθηκαν στα βιβλία της Εφορίας στο 11μηνο του 2022 ενώ στον προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 4.094.981 άτομα, εκ των οποίων 1.406.550 οφειλέτες βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αναγκαστικών μέτρων και 2.045.763 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας, τα εξής μέτρα:

 Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
 κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *